Kalapäivä! 

Joskus voi käyttää puolivalmisteita! Se on ihan FINE, koska sitä varten ne on keksitty. Tämä blogi jakaa todellisia arkiruokareseptejä, joten jaan myös joskus vinkkejä, miten käyttää näitä puolivalmisteita siten, että saat niistä maukasta ruokaa. Ollaan näet rehellisiä- kenellä on varaa syödä joka kerta tuoretta kalaa, jos asuu kaupungissa, eikä vesistöjä ole lähelläkään? Paneroidut ja puolivalmiit tuotteet ovat ihan ok. Itse pidän vaaleista kaloista huomattavasti enemmän, kuin lohesta, johon olen kyllästynyt, kun sitä työnnetään meille joka tuutista. Suosikkejani ovat siika ja kuha. Kun olin Espanjassa työharjoittelussa, siellä syötiin paljon valkoisia merikaloja, kuten turskaa. Harmikseni täällä Suomessa nämä vaaleat kalat maksavat paljon enemmän, kuin tehotuotettu lohi, joten joudun usein tyytymään puolivalmiisiin tuotteisiin. Pirkalla on muuten ihan hyviä käsittelemättömiä ahven- ja kuhafileitä pakasteina. (En saa mainosrahaa;).)

Ponttini tälle päivälle on se, että on ihan ok olla tavallinen. Nykyään kokkiohjelmat puskevat ulos joka puolelta, ja esitellään hienoja aterioita erikoista erikoisemmilla ainesosilla. Moni pitää arkiruokablogia, mutta jakaa sitten kuitenkin vain niitä "pyhäpäivän ruokaohjeita". Arkiruoan ei tarvitse olla hienoa, vaan ravitsevaa ja maukasta! 

 

IMG_1091.jpg

 

Tarvitset 2:lle hengelle:

1-2 kpl (nälästä riippuen) paneroituja kalafileitä per henkilö

n. 400g sekalaisia kasviksia. (Voit käyttää, mitä jääkaapista ja pakastimestasi löydät. Minä käytin: 1pss pakastevihanneksia, 3 paprikaa ja 1 iso sipuli)

1 tl maustesekoitetta (Käytä mitä sinulla on. Esimerkiksi grillausmauste, yrttimauste jne... Minä käytin perunamaustetta)

1 tl aromisuolaa tai suolaa

1 tl valko-/mustapippuria

loraus oliiviöljyä/öljyä

1 sitruuna

voita

1prk kermaviiliä

1 tl tilliä (kuivattua tai tuoretta)

 

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen uunin tehosta riippuen. Ota uunivuoka ja laita kasvikset siihen. Jos sinulla on raakoja porkkanoita tai muita juureksia, keitä niitä ensin, että ne kypsyvät nopeammin ja laita sitten vasta vuokaan. Lisää maustesekoitus ja suola sekä öljy ja sekoita, että maut tasoittuvat. Aseta paneroidut kalat uunivuokaan kasvisten päälle ja laita jokaisen päälle nokare tai kaksi voita. Ripottele pinnalle pippuria ja purista hiukan sitruunan mehua. Jos sinulla ei ole sitruunaa, voit käyttää hyvin näiden kahden sijaan sitruunapippuria, jos sellaista löytyy. Jos haluat, voit vielä laittaa kalan pinnalle hiukan aromisuolaa. Laita sitten vuoka uuniin ja anna kypsyä noin 15-20 minuuttia, niin, että sekä kasvikset, että kalat ovat kypsiä. Kaloja voi kääntää paistamisen puolessa välissä, jotta ne paistuvat tasaisesti. 

Kun ruoka on uunissa, voit valmistaa kermaviilikastikkeen jääkaappiin tekeytymään. Eli tarvitset kermaviiliä, sitruunan mehua maun mukaan, tilliä, suolaa ja pippuria. Nämä kaikki voi korvata jos kaapistasi löytyy kalamaustetta tai sitruunapippuria. Eli sekoita vain ainekset keskenään ja maista, että maku on hyvä. Kermaviilin joukkoon voit lisätä vielä hyppysellisen sokeria, että maut tulevat paremmin esiin. (Sokerilla on sellainen vaikutus suolaisessa ruoassa.)

Älä unohda kaloja uuniin! 

Yksinkertaista, mutta hyvää, eikö!? :)