lohileip%C3%A4-normal.jpg

Voileipäkakunkin korvaava ihana lohileipä, sopii myös lounasleiväksi tai vieraille tarjoiltavaksi kahvin kera. Helpot ja nopeat, mutta näyttävät tarjoiltavat!


4:lle hengelle

4 viipaletta ruisleipää

400 g Kylmäsavustettua lohta

120g (1 prk) smetanaa 

1 puntti tilliä

(sitruunaa)

2 kokonaista suolakurkkua

1 punasipuli

ripaus mustapippuria/sitruunapippuria

hyppysellinen suolaa


Aloita smetanalla. Laita smetana kulhoon, ja vatkaa sitä noin 30 sekuntia, kunnes se on vaahdottunut. Hakkaa tilli, ja lisää smetanan joukkoon. Voit jättää koristeiksi muutaman nätin latvan. Lisää smetanan sekaan myös suola ja pippuri. Voit käyttää sitruunapippuria, mutta jos sinulla sattuu olemaan kaapissa sitruunaa, voit puristaa siitä myös hiukan mehua smetanan joukkoon. Sitruunasta saa myöskin nätit koristeet leiville, jos haluaa. Maista smetana-tahnaa ja jos maku on hyvä, aseta odottamaan. 

Seuraavaksi leikkaa suolakurkuista ohuita siivuja pitkittäin, sekä punasipulista ohuenohuita renkaita. Aseta ne myös odottamaan. 

Ota esiin kylmäsavustettu lohi. Jos olet ostanut valmiiksi viipaloitua, säästät aikaa. Tee viipaleista ruusukkeita kierittämällä niitä ympäri. Usein helpottaa, jos ensimmäisen viipaleen kääntää kaksinkerroin- pitkittäin, jolloin saa tukevan "sydämen" ruusukkeelle. Tee näitä ruusukkeita neljä valmiiksi. Voit toki asetella lohet muullakin tavoin, jos ruusukkeet ovat mielestäsi liian haastavia tai epäkäytännöllisiä. Nätti leipä tulee myös, jos lohet asettelee "kuohkeasti kaksinkerroin" limittäin tai tekee rullia. 

Jos odotat vieraita, voit esivalmistella leivät tähän asti valmiiksi. Jäljelle jää leipien paahto ja esillelaitto.

Leipien paahtamisen voi tehdä joko leivinpaahtimella, tai paistinpannussa. Voit paahtaa leivät kuivalla pannulla tai voin kanssa. Älä kuitenkaan käytä voita liian paljon, ettei syötävästä tule liian rasvaista, jolloin leipiä on haastava syödä. Vältä myös liikaa paahtamista, ettei leivistä tule liian kovia. 

Kun olet paahtanut leivät, levitä smetanatahnaa reilusti jokaiselle leivälle. Smetanasta voi tehdä myös hienoja genellejä lusikalla, tai pursottaa sen. Asettele suolakurkut pohjalle. Jos olet tehnyt ruusukkeita lohesta, voit ajatella, että suolakurkut ovat ruusun vihreitä lehtiä. Laita lohiruusuke tukevasti leivälle ja asettele tämän jälkeen sipulit ja tillit nätisti viereen. Voit lopuksi heittää päälle hiukan mustapippuria, tai jos sinulta löytyy rosepippuria, sekin toimii. Aseta leivät kauniisti vadille. Jos haluat koristella vatia, esimerkiksi niin sitruunat ja tilli käyvät siihen oikein hyvin.