IMG_5776-normal.jpg

Elikä tänään leivoin leipää, joka onnistui erityisen hyvin, ja ajattelin jakaa ohjeen täällä. 

Alkuperäinen ohje on WSOY:n ikivanhasta Leivät ja vehnäset -kirjasta. Perinteiseen tapaan tuli ohjetta sitten jonkin verran muokattua itselle sopivemmaksi.

Eli tällä ohjeella tulee kaksi isoa leipää. Mahtuvat juuri uunipellille yhtäaikaa paistumaan. Jos haluat, voit siis puolittaa ohjeen, jolloin saat edelleen aika reilunkokoisen leivän, tai kaksi pienempää.

Paistoaika 200astetta/45min

 

50 grammaa hiivaa (jos käytät kuivahiivaa, niin kaksi pussia)

1 tl sokeria

7 1/2 dl vettä

3 tl suolaa

4,5 dl ruisjauhoja

11,5 dl venhäjauhoja

150 g juustoraastetta

100 g yrttituorejuustoa

1 pieni sipuli

voiteluun kermaa

 

Jos käytät tuorehiivaa, lisää kädenlämpöinen vesi ja liota hiiva siihen kunnolla. Lisää sitten sokeri, suola ja puolet vehnäjauhoista ja vaivaa voimakkaasti pari minuuttia.

 

Jos käytät kuivahiivaa, niin yhdistä puolet vehnäjauhoista, hiivat, sokeri ja suola, ja sekoita hyvin. Lisää sitten vesi, joka on vähän lämpöisempää, kuin kädenlämpöinen, koska kuivahiiva vaatii vähän lämpöisemmät olot toimiakseen, kuin tuorehiiva. Vaivaa voimakkaasti pari minuuttia.

 

Lisää sitten loput jauhot. Ja vaivaa ne taikinan sekaan. Jos sinulla ei ole ruisjauhoja, voit käyttää hyvin pelkkää vehnäjauhoa, tai vaihtoehtoisesti sämpyläjauhoja. Tarkista kuitenkin jauhon määrä tällöin. Taikina ei saisi olla liian jämäkkää. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä, vedottomassa paikassa n. puoli tuntia.

Kun olet laittanut taikinan kohoamaan, voit sillä aikaa raastaa juuston ja hienontaa sipulin. Sitten kun taikina on kohonnut puolisen tuntia, vaivaa sitä kevyesti ja lisää sekaan juustoraaste, tuorejuusto ja sipulit. Tämän jälkeen jaa taikina kahteen ja nosta pellille, leivinpaperin päälle. Muotoile kahdeksi pitkäksi leiväksi. Peitä liinalla ja anna kohota n. puoli tuntia. 

Lopuksi, kun ovat kohonneet, voitele leivät kermalla ja sirottele pintaan ohuesti vehnäjauhoja. Paista uunissa 200 asteessa, ala-tasolla noin 45 minuuttia. 

Tämän leivän koostumus on ihanan pehmeä ja kimmoisa sisältä, mutta kuori todella rapsakka. 

Oikein mainio minun makuuni!:)

IMG_5789-normal.jpg